Cemal Süreya Kimdir? Hayatı?

1931 doğumlu olan Cemal Süreya, o zamanlar Erzincan’ın şimdilerde ise Tunceli’nin bir ilçesi olan Pülümür’de hayata gözlerini açmıştır. Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya’nın annesinin adı Gülbeyaz, babasının adı ise Hüseyin’dir. Çocukluk yıllarının bir kısmını doğduğu topraklar olan Erzincan’da geçirdi. 1938 yılında patlak veren Dersim İsyanı nedeniyle ailesi ile birlikte Bilecik iline sürüldüler. İlkokul eğitimine Bilecik’te başlayıp İstanbul Beyoğlu’nda tamamlayan Cemal Süreya ve lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi’nde bitirdi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye ve İktisat bölümününden başarıyla mezun oldu. Maliye Bakanlığı’nda iken müfettişlik ve müfettiş yardımcılığı, darphane müdürlüğü, çevirmenlik ve 25 yıldan fazla Türk Dil Kurumu üyeliği gibi birçok önemli görevlerde yer almıştır.

1960 yılının Ağustos ayından başlayarak sadece dört sayılığına yayımlayabildiğini Papirüs dergisini, 1996/1970 arası 47, 1980/1981 yılları arası 2 sayı çıkardı. 2000’e doğru, Aydınlık, Yeditepe, Oluşum, Pazar Postası, Politika, Saçak, Türkiye Yazıları, Yeni Ulus gibi çeşitli basım ve yayın organlarında yazı ve şiirleri okuyucularla buluşmuştur.

Cemal Süreya’nın ilk şiiri olan “Şarkısı Beyaz”, Mülkiye adındaki dergisinde, 8 Ocak 1953 tarihinde yayınlamıştır. 9 Ocak 1990 tarihinde , İstanbul’da hayatını kaybeden Cemal Süreya’nın kızı; “Süreyya” olan soyadlarının, babası Cemal Süreya’nın arkadaşıyla girdiği bir iddiayı kaybetmesi sonucu “Süreya” olarak değiştiğini açıklamıştır. Ölümünden bir süre sonra adına bir şiir ödülü verildi. 1997 yılında da Cemal Süreya şiir arşivi yayımlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.