Bob Marley Kimdir ? Hayatı

6 Şubat 1945 tarihinde Jamaika’nın Saint Ann şehrinde dünyaya gelmiştir. Tam adı; Nesta Robert Bob Marley’dir. Bob Marley 5 yaşında bir çocukken, ailesi Kingston şehrine taşınma kararı aldı ve Bob Marley bu şehirde Bunny Livingston ile tanıştı. Bunny ile kısa sürede sıkı dost olan Bob Marley, müzik kariyerinin temellerini de o yıllarda atmış oldu.

Bob Marley’in müzik macerası çocukluk arkadaşı Bunny Livingston ve Peter Tosh ile birlikte kurduğu “The Wailers” adlı müzik grubu ile başladı. Grubun müzik piyasasına sunduğu ilk stüdyo albümü “The Wailing Wailers” oldu. “Simmer Down” adlı şarkıları ile de adlarını duyurmayı başardılar. Grup çalışmalarının yanı sıra solo olarak da müzik kariyerlerine devam ettiler. Bob Marley, kısa sürede reggae müziğin vazgeçilmez ismi olmayı başardı ve bu müziği ülkesinin dışındaki diğer ülkelerde de tanıtmayı başardı.

“The Wailer” grubu ile yollarını ayırmasının ardından “The I-Threes” adında bir müzik grubunun reggae müzik yapan üç kadın üyesine müzikal yardımlarda bulundu ve grubun kısa sürede gelişmesine büyük katkıda bulundu. Bahsi geçen grubun kendi ayakları üstünde durmasını sağladıktan sonra kendi albüm çalışmalarına yönelen Marley, 1972 senesinde “Catch A Fire” adını verdiği albümünü, 1973 yılında “Burnin”, 1975 yılında “Natty Death” ve “Live” adlı albümlerini sevenleriyle buluşturdu. Dünya genelinde geniş bir hayran kitlesi kazandı ve Avrupa’nın önemli ülkelerinde çeşitli konserler düzenledi.

“No Women, No Cry” adlı şarkısı günümüze kadar gelmiş, çok sevilen parçasıdır. Müzikte fırtınalar estiren Bob Marley, sosyal sorumluluk projelerine verdiği katkılarla da adından söz ettirmeyi başarmıştır. Afrika’ya yardım için yaptığı şarkılar ve düzenlediği organizasyonlar Bob Marley’e 1978 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Barış Madalyası” verilmesine ön ayak olmuştur.

Reggae müziğin efsane ismi Bob Marley, arkasında çok konuşulacak eserler bırakarak 11 Mayıs 1981 günü deri kanseri teşhisi ile hayata veda etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.